Dr. Áts Katalin reumatológus főorvos magánrendelése VÁC KÖZPONTJÁBAN

Amennyiben gerinc-, és ízületi fájdalommal, vagy valamilyen – nem sérülésből származó
problémával, krónikus megbetegedéssel küzd, keressen bizalommal.

Reumatológiai magánrendelésemen a mozgásszervi betegségek teljes körű szakvizsgálatával,
diagnosztikájával és az aktuális irányelveknek megfelelő szakmai háttérrel és széles körű
tapasztalattal segítem pácienseim mielőbbi gyógyulását.

Forduljon bizalommal hozzám az alábbi panaszok, tünetek esetén:
• gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalom)
• ízületi, ín- és izomfájdalmak
• ízületi gyulladások, kopások
• autoimmun eredetű mozgásszervi betegségek (Bechterew-kór, rheumatoid arthritis: sokízületi gyulladás, psoriasis: pikkelysömör okozta ízületi betegségek stb.)
• köszvény okozta ízületi panaszok
• csontritkulás

Reumatológiai magánrendelésemen rövid várakozási idővel, empatikus kollégákkal, békés környezetben várom pácienseimet!

Foglaljon időpontot az alábbi gombra nyomva! (Rendelőnk címe: Vác, Zrínyi u. 33.)

Bemutatkozás

Dr. Áts Katalin vagyok, reumatológus főorvos.

Orvosi diplomámat a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán szereztem 2001-ben.

Végzésemet megelőzően, mint tudományos diákkörös, azt követően pedig szakképzésem részeként az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben (ORFI) gyarapíthattam tudásom, és itt sajátítottam el a reumatológiai betegellátáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

A magyar követelményeknek megfelelő reumatológia szakvizsga letétele mellett az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) 2 éves angol nyelvű szakképzését is elvégeztem.

Az évek során folyamatos továbbképzéseken bővítem tudományos és gyakorlati tudásom.

Kifejezetten érdekelnek az újfajta diagnosztikus és terápiás eljárások, amit lehetséges ezekből felhasználok mindennapi munkám során.

Érdeklődési területem az általános reumatológiai kórképek mellett a mozgásszervek ultrahang vizsgálata és az ultrahang vezérelte beavatkozások. 2017-ben hazánkban az elsők között szereztem meg a reumatológiai ultrahang vizsgálati licencet.

A reumatológusok mozgásszervi ultrahangos képzéséhez szükséges tanfolyamokon oktatóként vettem részt.

A reumatológiai kórképek kezelésének különféle gyógymódjai is érdekelnek, így például a változatos injekciós és kinesio-tape technikák, orvosi lézer kezelés, valamint az MD kollagén terápia.

Mivel fontosnak tartom betegeim lelki támogatását is, 2019-ben elvégeztem a Modern Alkalmazott Pszichológiai Akadémia CBT (kognitív viselkedésterápia) képzését, így terapeutaként is segíteni tudom a hozzám fordulók komplex ellátását.

Fontosnak tartom a kölcsönös bizalmon és empátián alapuló orvos-beteg kapcsolatot.

Betegeimet integratív szemlélettel gyógyítom, mely a teljes emberre fókuszál és személyre szabott.

Sokoldalú terápiás és életmódbeli tanácsokkal is támogatom kedves pácienseim testi-lelki gyógyulását.

Az Ön színvonalas ellátása érdekében, családias környezetben, jól képzett szakértői csapat segíti munkámat.

Foglaljon időpontot az alábbi gombra nyomva! 

A kezeléseket a magánrendelőnkben végezzük. (Vác, Zrínyi u. 33.)

Hogyan történik a reumatológiai kivizsgálás?

Reumatológiai szakrendelésünk fő feladata a mozgásszervi panaszok hátterében álló betegség(ek) diagnosztizálása, kezelési terv kidolgozása, illetve a további szükséges kivizsgálási irányok meghatározása, amelyek elvégzésére javaslatot teszünk és partnereket ajánlunk Önnek.

Ehhez elsőként fizikális vizsgálatot végzünk, szükség esetén képalkotó vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, oszteodenzitometria, esetleg CT, MRI) és laborvizsgálatok kérünk, mely leletek kiértékelésével, gyógyszeres kezelési javaslatainkkal, egyszerűbb helyi beavatkozásokkal (lokális, intramuscularis, paravertebralis, intraarticularis, periostealis injekciókadása, punkciók) és szükség esetén gyógyászati segédeszköz felírásával végezzük.

Reumatológiai betegség alapos gyanúja esetén szűrő jellegű tanácsadást végzünk, életmódi ajánlásokat teszünk. MD kollagén, kineziológiai tapasz felhelyezéssel és orvosi lézer kezeléssel szélesítjük terápiás palettánkat.

Foglaljon időpontot az alábbi gombra nyomva! 

A kezeléseket a magánrendelőnkben végezzük. (Vác, Zrínyi u. 33.)

Milyen problémákkal, panaszokkal fordulhat hozzánk?

Túlhasználatból és stresszből eredő helyi fájdalmi lágyrész-szindrómák

A valamelyik testrészhez köthető mozgásszervi panaszok egyik leggyakoribb magyarázata valamilyen ismétlődő, túlhajtott mozdulatsor, tartósan rögzült kedvezőtlen tartás vagy állandó feszült készenlét, pszichés állapot.

A megterhelő mozdulatsor oka valamilyen monoton munkamozdulat vagy sporttevékenység, amely az összetett mozgást végző ízületek (váll, kezek, térd) szalagrendszerében és mozgatóizmaikban fellépő mikrosérülés, szakadás, később zsugorodás okozta fájdalmas mozgászavarban nyilvánul meg.

A feszült testhelyzet vagy túl nagy fizikai megterhelés legtöbbször nyaki és ágyéki gerincfájdalmakat vált ki. Ha a megterhelt környezetben futó ideggyökök, idegek és erek is nyomás alá kerülnek, fonákérzés és keringési zavar is társulhat az adott mozdulat vagy tartás által kiváltott fájdalomhoz.

Ezek megszüntetésének elsődleges eszköze a megterhelés okának felderítése, ami a mozgások elemzésén és pontos anatómiai tudáson alapszik. Műszeres vagy képalkotó vizsgálatokra ritkán, főleg idegi és keringési szövődmények esetén lehet szükség.

A kezelés középpontjában a kiváltó tényezők lehetséges kiküszöbölése, helyi gyógyszeres (tapasz, kenőcs, helyi lazító és gyulladáscsökkentő injekciók) kezelés és lazító tornagyakorlatok, fizikoterápia állnak. Idült esetekben a túlfeszülést gátló, a testhelyzetet korrigáló gyógyító segédeszközök is alkalmazhatók.

Gerinc- és sokízületi gyulladás

A csigolyák és a végtagok ízületeinek gyulladásait fertőzések vagy kicsapódó kristályok keltik vagy az immunrendszer működészavara következtében jönnek létre.

Fő megjelenési formáik szerint egy- egy nagyízületen vagy szomszédos csigolyán hirtelen, hevesen, vagy egyre több ízületre vagy nagyobb gerincszakaszra terjedve, fokozatosan fejlődnek ki.

A fertőzéses vagy kristály által keltett gyulladásra az előbbi, akut, míg az autoimmun jellegűekre inkább a fokozatos kezdet jellemző.

Minden ilyen gyulladás esetén lehetőleg gyorsan és minél konkrétabban meg kell nevezni a betegséget.

A heveny gyulladások esetén legsürgősebb teendő a fertőzés bizonyítása vagy kizárása, amihez az érintett ízület megcsapolásával nyert folyadék vizsgálata szükséges.

A vérminta laboratóriumi vizsgálata az anyagcsere és immun eredetű gyulladások elkülönítéséhez és a gyulladás hevességének megállapításához ad támpontot.

A heveny, különösen a fertőzéses gyulladások gyógyszeres kezelését azonnal meg kell kezdeni, a krónikussá alakuló gerinc- és sokízületi gyulladások kezelését a beteg részletes tájékoztatásával kell megtervezni és vele közösen dönteni a választandó eljárásokról.

A kialakult betegségeknél a folyamatos követés és a mindenkori aktuális jelenségek konkrét ellátása biztosítja legjobban a betegség viszonylag legkedvezőbb kimenetelét.

A korszerű gyógyszereléssel és együttműködő életvitellel ma már elérhető a szinte panaszmentes állapot és zavartalan működőképesség. Ez a súlyos gyulladásos betegségekben is reális célkitűzés.

A gerinc és az ízületek krónikus gyulladásai (rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, spondylarthritisek, köztük a Bechterew betegség) az úgynevezett betegségmódosító gyógyszerekkel kezelhetők legeredményesebben.

A legkorszerűbb, a biológiai terápia akár meg is állíthatja a betegséget abban a szakaszában, amikor alkalmazni kezdték. Azért „biológiai”, mert a betegség biológiai okait gátolják meg, biológiai módszerekkel gyártott, védőoltás-szerű készítmények.

Ezeket alapos átvizsgálás után szabad csak elkezdeni és adásukat folyamatosan felügyelni kell az erre feljogosított centrumok és a beteg reumatológus kezelőorvosainak együttműködésével.

Csontritkulás, osteoporosis

Csontozatunk teljes kifejlődése kezdetén a felépítés folyamatai az uralkodók: bonyolult szabályozó rendszer gondoskodik arról, hogy csontjaink elnyerjék végleges formájukat, méretüket, minőségüket. A fejlődés befejeztével még az igénybevétel (azaz a fizikai terhelés, a mozgásmennyiség), a táplálkozás (fehérje, kalcium, D-vitamin bevitele, terhesség igényei) és az esetleges törések alakítják a csontozatot.

Ebben az életszakaszban a csontépítés és lebontás folyamatosan zajlik, de egymást kiegyenlítve, a folyamatos átépülés révén biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű csontot. Az életkorral vagy a hormonális tényezők megváltozásával (menopauza, férfi klimax, petefészekműtét vagy rákellenes hormongátló kezelés) a csont lebontása válik meghatározóvá. Számos egyéb betegség okozhat csontritkulást.

A csökkent felépítés és a fokozott lebontás a csontritkulás oka, amely ”hivatalos” meghatározása szerint: a csontozat mennyiségének és minőségének csökkenése miatti fokozott csonttörési kockázat.

A csontritkulás felismerésének és követésének legegyszerűbb eszköze a csont kalciumtartalmának műszeres mérése (oszteodenzitometria, ODM), amelynek eredménye számszerűen megadja a csont sűrűségét.

Ennek alacsony értékei esetén a csonttörés kockázata nagy. A ritka csont kis erőbehatásra is eltörhet, a törés kockázatát azonban tovább növelik az eleséshez vezető egyéb okok: megszédülés, elbotlás szőnyegben vagy vezetékben, elcsúszás fürdőszobában. Ha az ODM vizsgálat révén csontritkulásra derül fény, annak közelebbi okát tisztázni kell. A reumatológus ennek érdekében további vizsgálatokat és konzultációkat kezdeményez, hogy a leginkább okszerű és korszerű kezelést alkalmazhassa.

A kiválasztott gyógyszeres kezelés mellett azonban el kell fogadtatnia és meg kell szerveznie a beteg csontritkulásának és a csonttörésének megelőzését vagy a kialakult betegség romlásának lassítását szolgáló életviteli változtatásokat és mozgásterápiát.

A csontritkulás önmagában nem fájdalmas, de a csigolyák csontritkulásos eredetű, fokozatosan vagy akár hirtelen bekövetkező alakváltozásai (beroppanás) következtében a gerinc szalagrendszerében és izomzatában keletkezik fájdalom, amelyet aktuálisan kezelni kell.

Fibromyalgia és általános mozgásszervi fájdalmak

Nagyon sokszor a lokalizált, de több jellemző helyen érzett görcsös izomfájdalom (fibromyalgia) vagy a diffúz, kiterjedt mozgásszervi fájdalom kimutatható fizikai terhelés, vagy anatómiai elváltozás nélkül jelentkezik és szinte szünet nélkül fennáll.

Álmatlansággal, állandó fáradtságérzéssel párosul, eluralja az érintett mindennapjait.

Súlyosabb esetben letörtséggel, szorongással, valódi depresszióval párosul.

Mai tudásunk szerint a tünetek a mozgásszervekben jelentkeznek, de lényegük a fájdalom érzékelésének és idegrendszeri feldolgozásának megváltozása. Ennek oka és súlyosbító tényezője valamely elsődlegesen pszichés tényező: olyan megoldatlan magánéleti probléma, elidegenítő munkakörülmények, teljesítményhajsza, elvárások, amelyek állandó feszültséget tartanak fenn és végül kiégésre, közönyösségre vezetnek.

Tartós fennállásuk után szinte ugyanolyan közvetlenül mozgásszervi elváltozásokat (izomgörcsösödést, hegesedéseket) alakíthatnak ki, mint amilyeneket a fizikai túlterhelés okoz.

Ennek a láncolatnak a megszakítása és így a gyógyulás is a helyzet felismerésétől, pszichológussal vagy pszichiáterrel való együttműködéstől várható elsősorban. A reumatológus a támogatással, a kialakult elváltozások helyi kezelésével tud segíteni. A gyógyszeres fegyvertárban a központi idegrendszeri hatásmódú gyógyszereké a fő szerep.

Degeneratív (kopásos) ízületi betegségek, arthrosis, mechanikus gerincbetegségek

Az ízületi porc feladata a terhelés megosztása és a mozgáshoz szükséges energia minimalizálása.

Ezeknek úgy tud megfelelni, ha nagyon szilárd, de ugyanakkor rugalmas és felszíne igen sima. Ezeket a tulajdonságokat erős, de rugalmas rostok hálózata és igen sok vizet tartalmazó kötőanyag biztosítja. Az idő múlásával összetevőinek minősége és a ezáltal a porc szerkezete úgy változik meg, hogy ezek a képességek csökkennek és ezáltal feladatának nem tud megfelelni.

A romlási – degeneratív – folyamatot a túlzott terhelés (túlsúly, sok mozgás) felgyorsítja. Ezért a „kopásos” ízületi betegség gyakorisága az életkorral és a megterheléssel arányosan növekszik.

A megvékonyodott porc miatt a végtagok és a gerinc ízületei, összeköttetései instabillá válnak, a tok, a szalagok és a környező izmok inai felrostozódnak, szakadoznak, az izomzat görcsös lesz, majd hegesedik, zsugorodik.. Ezek a másodlagos jelenségek okozzák a betegek fájdalmát és mozgásaik beszűkülését.

A nagyízületek (csípő, térd, váll) előrehaladott vagy csontelhalással járó eseteiben az ízületpótló műtétek (arthroplasztika, protézisműtét) jórészt visszaállítják az ízület eredeti állapotát.

Az előrelátó tervezés és felkészülés (prehabilitáció) biztosíthatja a műtét sikerét. Azonban az esetleges műtét optimális időpontjának optimális beállításáig a folyamat lassítása, a romlás megelőzése, a fájdalom csökkentése, a mozgáskészség megőrzése a reumatológus – és gyógytornász munkatársának – feladata.

A súlycsökkentés, izomerősítés aktív életvitelt kíván. A fájdalomcsillapításban az izom- és szalag eredetű fájdalmak helyi – akár injekciós – csillapítása a leghatásosabb. A megnövekedett súrlódású porcfelületek segédanyagokkal való injekciós kiegyenlítése elfogadott és bizonyítottan kedvező eljárás. 

Panaszainak hatékony kezelését szolgálják:

• a precíz kivizsgálás, mely első alkalommal egy részletes anamnézis (kórtörténet) felvételével és manuális vizsgálatával kezdődik
• szükség esetén célzott laborvizsgálatra és képalkotó vizsgálatra (UH, RTG, MR, CT) is szükség lehet, melyet igény esetén leszervezünk Önnek
• a diagnózist ezek függvényében egy kontrollvizsgálat során tudom megállapítani, és egyúttal kezelési javaslatot is tenni az Ön számára, melyek a következők lehetnek
o gyógyszeres kezelések,
o gyulladáscsökkentő, helyi injekciós kezelések,
o kinesio-tape kezelés
o orvosi kollagénterápia
o orvosi lézer kezelés
o fizikoterápiás módszerek alkalmazása (TENS, terápiás ultrahang kezelés, Bemer terápia, gyógytorna).

Foglaljon időpontot az alábbi gombra nyomva! 

A kezeléseket a magánrendelőnkben végezzük. (Vác, Zrínyi u. 33.)

Reumatológiai magánrendelés árak

Reumatológiai vizsgálat (30 perc) – 25000Ft
Reumatológiai kontrollvizsgálat* – 22000Ft
Injekció (kortikoszteroid) – vizsgálati díj + 6000Ft
Injekció (Hyaluronsav, Sinovial HL 32mg) – vizsgálati díj + 50000Ft
Injekció (Hyaluronsav, Sinovial HL 16mg-tenisz- és golfkönyök, talpi fascia és Achilles ín kezelésére) – vizsgálati díj + 25000Ft
Injekció (MD kollagén/ampulla) – vizsgálati díj + 8000Ft
MD kollagén injekciós kúra egy területre (3 alkalom) – 50000Ft
MD kollagén injekciós kúra egy területre (5 alkalom) – 70000Ft
Orvosi soft-lézer kezelés (alkalmanként, területenként) – 8000Ft
Terápiás Ultrahang kezelés
(alkalmanként, területenként) – 10000Ft
Terápiás Ultrahang kezelés
(5 alkalom, területenként) – 45000Ft
Fizikoterápia-Ultratone (egy alkalom) – 12000Ft
Fizikoterápia-Ultratone (5 alkalom) – 50000Ft
Fizikoterápia-Ultratone (10 alkalom) – 100000Ft
Lymphamasszázs (10 perc) – 10000Ft
Bemer kezelés (1 alkalom) – 5000Ft
Bemer kezelés (5 alkalom) – 20000Ft
Bemer kezelés (10 alkalom) – 40000Ft
Kinesio-taping (egy terület) – 6000Ft
Receptfelírás (visszajáró betegeinknek vizsgálat nélkül) – 4000Ft
Igazolás kiállítása (visszajáró betegeinknek vizsgálat nélkül) – 4000Ft
Infúziós kezelés Neodolpasse, Ischias infúzió (alkalmanként, anyagárat tartalmaz) – 12000Ft

* A kontroll vizsgálatok díja érvényes az első vizsgálattól számított 1 hónapon belül.

A fenti díjak bruttó árak és tájékoztató jellegűek.
Áraink érvényesek 2023. november 1-étől visszavonásig.
Fizetési lehetőségek: készpénzben, vagy bankkártyával.

Megbeszélt időpontok lemondásának feltételei:
Lemondásra díjmentesen az adott időpont előtt max. 24 órával van lehetősége, melyet megtehet telefonon a +36 30-760-0133 telefonszámon munkanapokon 09:00-17:00 között.

Amennyiben a 24 órán belül mondja le az időpontját, úgy a szakorvos díjának 50%-a kiszámlázásra kerül (bérlettel rendelkezők esetén az alkalom levonása történik).
Amennyiben betegség áll fenn, ebben az esetben orvosi igazolás bemutatása esetén fogadjuk el lemondását.

Köszönjük megértését!

Foglaljon időpontot az alábbi gombra nyomva! 

A kezeléseket a magánrendelőnkben végezzük. (Vác, Zrínyi u. 33.)

Elérhetőségeink

Rendelőnk címe: Vác Zrínyi u. 33.

Telefonszám: +36 30-760-0133

Kérdés esetén a fenti telefonszámon érdeklődhet munkanapokon 9:00-17:00 között.

Dunakanyar esztétikai és bőrgyógyászati centrum

Rendelőnk címe: Vác, Zrínyi u. 33.

Ügyfélszolgálat: +36 30-760-0133